Vivat Chia! 3 tipy na dobroty plné energie

V minulém článku jsem vám představila moje milovaná Chia semínka. Možná je znáte a používáte. Ale možná taky ne a vůbec nevíte, o čem je to vlastně řeč. Pokud jste článek ještě nečetli, máte možnost si ho přečíst tady.

Ale zpátky k samotným Chia. Chia používám každý den k „nastartování“ nebo doplnění energie po hodině cvičení nebo před ní. Nedoporučuju je ale „užívat“ k večeru nebo před spaním. Chvíli mi totiž trvalo než jsem pochopila, že jsem do 1:30 hod. ráno vzhůru a plná energie právě díky Chia, které teď pravidelně jím. Pro mě jsou Chia tedy skvělým přírodním životabudičem a nakopávačem. Tak co, zkusíte je? Pokud ano, budu moc ráda, když mi napíšete svoje zkušenosti nebo případně přidáte váš oblíbený recept s Chia.

Teď si možná říkáte, proč vám to ale všechno vlastně píšu. Důvod je prostý. Minulý víkend byl totiž celkově velmi inspirativní, a tak vznikly i 3 nové recepty s Chia semínky. Recepty jsou jednoduché, zdravé, dobře vypadají i chutnají a já bych se s vámi o ně ráda podělila.

Takže, tady jsou:

Polévka je grunt aneb letní dýňová s Chia 

Na polévku budete potřebovat:

1 menší cibuli

ghí (přepuštěné máslo)

menší dýni hokaido

vodu

sůl, pepř

pohankovou mouku a Chia semínka

Cibuli nakrájejte na jemné kousky a zpěňte do sklovita na lžičce ghí. Dýni oloupejte, očistěte od semínek, nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli. Chvíli orestujte a poté zalijte studenou vodou a vařte do měkka. Poté uvařenou dýni s cibulí ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém, osolte, opepřete. Přidejte pohankovou mouku a Chia a chvilku povařte, aby se polévka zahustila. Podle potřeby přidejte mouku, vodu a případně přidejte koření dle chuti.

www.martinajichova.cz (2)

Zeleninová nádivka s Chia 

Na nádivku budete potřebovat:

40 dkg cukety

1 velkou mrkev

1/2 cibule

1/2 patizonu

2 kolečka šmakouna

1 celozrnnou housku nebo rohlík

3 lžíce ovesných vloček

3 lžíce pohankové mouky

2 – 3 vajíčka

2 stroužky česneku

1/2 lžičky prášku do pečiva

sůl, pepř, oregáno, Chia

Cuketu, mrkev a patizon nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte na malé kousky a šmakouna na větší kousky. Housku rozmixujte nebo natrhejte na malé kousky.  Do směsi přidejte vločky, vajíčka, sůl, pepř, oregáno, rozmačkaný česnek  a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte. Plech vymažte ghí a hmotu rozprostřete na menší pekáček. Dejte péct do trouby. Před dopečením můžete poklást plátky rajčat a zasypat znovu oregánem. Dopečte. Nádivku můžete podávat teplou nebo studenou třeba se zeleninovým salátem. Ze směsi můžete udělat i karbanátky. Karbanátky nesmažím, ale dám na pečící papír na plech a peču v troubě.

www.martinajichova.cz (3)

Jogurtový dezert s meruňkami a Chia

Na dezert budete potřebovat:

kukuřičné křupky karobové s kokosem

bílý jogurt Hollandia

meruňky

med, stévii nebo hnědý cukr

Chia, mátu

Meruňky dejte do malého hrnce, přidejte trochu vody, oslaďte a rozvařte. Směs nechte zchladnout a vmíchejte první část Chia semínek. Mezitím si dejte do misky jogurt, dle chuti oslaďte a vmíchejte druhou část Chia. Připravte si skleničky na nožce. Na dno dejte několik křupek s karobem, přidejte meruňkovou směs a na meruňky vrstvu jogurtu. Na jogurt opět vrstvu meruněk a zakončete vrstvou jogurtu. Ozdobte opět křupkami s karobem a čerstvou mátou. Dejte do ledničky vychladit.

Albert Einstein

Dobrou chuť 🙂

Martina Jíchová
Miluju pohyb a sama jsem se díky cvičení SM systému zbavila bolestí hlavy, zad i páteře a ráda Vás naučím, jak kráčet životem vzpřímeně, uvolněně, bez bolesti a s úsměvem. Bonusem je totiž pevnější a štíhlejší postava.

Jsem instruktorka zdravotní tělesné výchovy a autorka Online kurzu cvičení SM systému pro začátečníky podle MUDr. Smíška. Můj příběh, jak jsem se prokousávala k životu bez bolesti, si můžete přečíst tady.

Máte otázky? Můžete mi napsat na email martina@martinajichova.cz nebo přes FB na stránce Život je pohyb.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.