V minulém článku jsem vám představila moje milovaná Chia semínka. Možná je znáte a používáte. Ale možná taky ne a vůbec nevíte, o čem je to vlastně řeč. Pokud jste článek ještě nečetli, máte možnost si ho přečíst tady.
Ale zpátky k samotným Chia. Chia používám každý den k „nastartování“ nebo doplnění energie po hodině cvičení nebo před ní. Nedoporučuju je ale „užívat“ k večeru nebo před spaním. Chvíli mi totiž trvalo než jsem pochopila, že jsem do 1:30 hod. ráno vzhůru a plná energie právě díky Chia, které teď pravidelně jím. Pro mě jsou Chia tedy skvělým přírodním životabudičem a nakopávačem. Tak co, zkusíte je? Pokud ano, budu moc ráda, když mi napíšete svoje zkušenosti nebo případně přidáte váš oblíbený recept s Chia.
Teď si možná říkáte, proč vám to ale všechno vlastně píšu. Důvod je prostý. Minulý víkend byl totiž celkově velmi inspirativní, a tak vznikly i 3 nové recepty s Chia semínky. Recepty jsou jednoduché, zdravé, dobře vypadají i chutnají a já bych se s vámi o ně ráda podělila.
Takže, tady jsou:
Na polévku budete potřebovat:
1 menší cibuli
ghí (přepuštěné máslo)
menší dýni hokaido
vodu
sůl, pepř
pohankovou mouku a Chia semínka
Cibuli nakrájejte na jemné kousky a zpěňte do sklovita na lžičce ghí. Dýni oloupejte, očistěte od semínek, nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli. Chvíli orestujte a poté zalijte studenou vodou a vařte do měkka. Poté uvařenou dýni s cibulí ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém, osolte, opepřete. Přidejte pohankovou mouku a Chia a chvilku povařte, aby se polévka zahustila. Podle potřeby přidejte mouku, vodu a případně přidejte koření dle chuti.
Na nádivku budete potřebovat:
40 dkg cukety
1 velkou mrkev
1/2 cibule
1/2 patizonu
2 kolečka šmakouna
1 celozrnnou housku nebo rohlík
3 lžíce ovesných vloček
3 lžíce pohankové mouky
2 – 3 vajíčka
2 stroužky česneku
1/2 lžičky prášku do pečiva
sůl, pepř, oregáno, Chia
Cuketu, mrkev a patizon nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte na malé kousky a šmakouna na větší kousky. Housku rozmixujte nebo natrhejte na malé kousky. Do směsi přidejte vločky, vajíčka, sůl, pepř, oregáno, rozmačkaný česnek a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte. Plech vymažte ghí a hmotu rozprostřete na menší pekáček. Dejte péct do trouby. Před dopečením můžete poklást plátky rajčat a zasypat znovu oregánem. Dopečte. Nádivku můžete podávat teplou nebo studenou třeba se zeleninovým salátem. Ze směsi můžete udělat i karbanátky. Karbanátky nesmažím, ale dám na pečící papír na plech a peču v troubě.
Na dezert budete potřebovat:
kukuřičné křupky karobové s kokosem
bílý jogurt Hollandia
meruňky
med, stévii nebo hnědý cukr
Chia, mátu
Meruňky dejte do malého hrnce, přidejte trochu vody, oslaďte a rozvařte. Směs nechte zchladnout a vmíchejte první část Chia semínek. Mezitím si dejte do misky jogurt, dle chuti oslaďte a vmíchejte druhou část Chia. Připravte si skleničky na nožce. Na dno dejte několik křupek s karobem, přidejte meruňkovou směs a na meruňky vrstvu jogurtu. Na jogurt opět vrstvu meruněk a zakončete vrstvou jogurtu. Ozdobte opět křupkami s karobem a čerstvou mátou. Dejte do ledničky vychladit.
Dobrou chuť 🙂