Včera na FB sdílela mamky kamarádka krásný mechový dort 🙂 vůbec jsem netušila, z čeho ten dort je a jak asi může chutnat. Tak jsem ji požádala o recept a začaly jsme tvořit.
Jelikož mám ráda lehké a zajímavé dortíky, které nejsou moc sladké ani tučné, tak jsme s mamkou recept trochu upravily a ještě včera upekly.
A je fakt báječný, takže komu se líbí, určitě ho zkuste!
Korpus:
320 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 vajíčka
150 g cukru
špetka soli
250 ml mléka nebo rostlinného mléka
10 polévkových lžic oleje
100 g mraženého (čerstvého) špenátu
V míse utřeme cukr, vajíčka a olej do hladké hmoty. Ke vzniklé směsi přidáme špenát (my jsme použily mražený, který jsme nechaly rozmrznout), mléko (my jsme použily sušené rostlinné mléko Zajíc) a dobře promícháme.
Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva.
Těsto nalejeme do dortové formy a pozvolna pečeme asi 45 minut při 180°C. Upečený korpus necháme vychladnout a seřízneme vršek korpusu, který rozdrobíme a vznikne „mechová“ drobenka.
Korpus rozřízneme a spodní polovinu namažeme rybízovou marmeládou. Na marmeládu dáme krém, přiklopíme vrchní polovinou korpusu, pomažeme celý korpus krémem a posypeme drobenkou. Dozdobíme ovocem – my jsem daly sterilované mandarinky, sušené brusinky, čokoládové hobliny a uprostřed je sušený ibišek.
Krém:
1 vanilkový puding
0,5 litru mléka (rostlinného mléka)
4 polévkové lžíce dětské krupičky
trochu cukru nebo medu
1 malý bílý jogurt
Do mléka dáme pudingový prášek, krupičku, cukr a uvaříme. Po vychladnutí přidáme do uvařeného pudingu 1 bílý jogurt a vyšleháme.